Dit heb je nodig

  • (kunst)meststof
  • Handschoenen
  • Hark
  • Meetbeker of schep
  • Water

Wil jij je gras onderhouden en bemesten? Je gazon heeft namelijk welk genoeg voedingsstoffen nodig en dat kan dan gegeven worden in de vorm van mest. Als je je gazon gaat bemesten dan wil dat zeggen dat je je gras een soort boost gaat geven zodat het beter kan groeien en ook sterker wordt. Je gazon zal dan ook gezonder blijven als je hiervoor kiest. 

Schema gazon bemesten

De eerste keer is dan vaak wanneer het zonnetje begint te schijnen en op het moment dat het gras ook weer begint te groeien. Na de winter is het ook aan te raden want dan gaat het gras weer goed herstellen. Je kiest er dan voor dat het gras een goede start krijgt in het nieuwe seizoen. Het beste kun je bemesten wanneer dat het droog is.

SeizoenMaandBemestingsperiode
VoorjaarMaartEerste bemesting na winter
VoorzomerMeiTweede bemesting voor groeiperiode
NajaarSeptemberDerde bemesting voor winter

Voordelen van gras bemesten

Je gaat je gras bemesten omdat het zorgt voor erg veel voordelen zoals een betere groei, maar ook krijg je een sterker, gezonder en groener gazon. Het zorgt ook voor een vollere en dikkere grasmat en je hebt minder kans op ziektes en dode plekken in het gras. Ook draagt het bij aan het krijgen van minder onkruid en mos. 

Wel of geen kalk gebruiken? 

Als je last hebt van zure grond dan kun je ook bemesten en dan kalk toevoegen aan je gazon. Door kalk te gebruiken verhoog jij de pH waarde van de grond. Het kan zijn dat de pH waarde van je gazon laag is en dan kan er sneller mos groeien. Mestkorrels zijn een goede optie om te gebruiken en dat kan als het warm is maar ook in oktober. Wacht even als bij regen, je kunt grasmest het beste gebruiken bij droog en zonnig weer. Eerst maaien, dan koemest gebruiken bijvoorbeeld is ook een optie. Je hebt in ieder geval goede gazonbemesting nodig die je misschien wel zelf kunt strooien zodat alles goed bemest is. Meststoffen zorgen ervoor dat je een prachtig gazon krijgt en kunt behouden. Gedroogde of organische bemesting, dat is wat jij wil gebruiken. 

Bemesten, hoe pak je het aan? 

Als je gaat mesten dan is het goed dat je vooraf al zorgt dat er kalk is toegevoegd aan het gazon. Je moet dan nog even berekenen hoe groot het gazon is en dan bepaal je hoeveel mest er nodig is. Je strooit dan de berekende hoeveelheid uit over het gazon en als het gazon is voorzien van mest dan kun je het maar beter besproeien. Dit kan dan met de tuinslang en gebruik dan ook een opzetstuk zodat je regendruppels krijgt en dan kan het zachtjes de grond in trekken. Houd de temperatuur goed in de gaten! 

Benieuwd naar onze gazonmest aanbevelingen? Je vindt ze hieronder.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *