Je wil je gazon graag zo lang als mogelijk mooi houden en daar heb je veel voor over en je bent er ook zuinig op. Daarom moet je soms ook je gazon verticuteren en kalken. Daar leggen we je graag wat meer over uit. Je gazon maaien is vanzelfsprekend, dan houd je het netjes en kan het mooi groeien en blijft het voller. Maar als je veel last hebt van mos en onkruid dan moet je er wat aan doen. Je krijgt dan een soort vilt laag op het gras door het maaien en ook door onkruid en mos. Lucht, water en licht kunnen er dan niet goed meer doorheen en als die laag te dik is dan kan gras ook niet mooi meer zijn en groeien. Je gazon verticuteren is daarom een goede optie.

Als je een soort vilt laag op je gazon hebt van één cm is dat niet erg, dit is goed voor het gras, maar is het meer dan moet je er wat aan doen en kun je je gazon verticuteren. Het is aan te raden om dat twee keer per jaar te doen en dat kan het beste in maart en in augustus, in ieder geval wanneer dat er geen kans meer is op nachtvorst. Verticuteren kun je zien als schoon harken van het gras. Je gaat dan met een verticuteermachine over het gras en dan worden mos en de vilt laag weggehaald. Een goede manier zodat je gras weer lekker kan ademen en kan groeien. Het water kan zo weer beter bij de wortels van het gras en dan kan het dus ook beter groeien en blijft het groener. 

Als je het handmatig wil doen kan dat ook maar dan ben je lang bezig. Meestal wordt er daarom een speciale machine voor gebruikt. Als je hiermee klaar bent dan moet je je gazon goed bemesten en de kale plekken kun je dan ook maar beter opnieuw inzaaien zodat het weer een vlakke grasmat kan worden die mooi groen is en vol. De mest gaat er voor zorgen dat je het gazon weer mooi maakt. Ga het daarom eerst maaien, verticuteren en dan zaaien. Het gaat er om dat bij verticuteren de wortels er diep uit worden gehaald en dan is het weer tijd dat het gras mooi gaat groeien. Vaak doen mensen dat al in april, dan zou een optie kunnen zijn of soms al een maand eerder. Houd er dus rekening mee dat je het bijzaaien aan het eind pas gaat doen met goed graszaad. Soms moet je vaker doorzaaien om het mooi te houden en dat mag ook. Als het droog is, is het aan te raden om het gras ook te sproeien (zeker bij een hele hoge temperatuur). Dit kan handmatig maar ook automatisch middels bijvoorbeeld pop up sproeiers. Inzaaien kan ook een optie zijn als het gaat regen (maar als het teveel regent spoelt het weg). De lente is daarom wel een ideale maand en dan kan er zo met de hand worden ingezaaid. 

Gazon kalken wanneer en hoe?

De bodem kan na een tijdje verzuren en soms gaat dat snel en soms duurt het een tijdje. Als er sprake is van lichte verzuring is dat niet erg maar te is niet goed. Je kunt dit heel eenvoudig doen door gewoon een beetje kalk over het gazon te strooien en dan houd je de pH waarde optimaal. Je gras zal dan sneller groeien maar ook sterker worden. Het zal dan ook het mos nog beter tegenhouden en dat is heel wat waard. 

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *