Het afsluiten van een buitenkraan tijdens strenge winters is verleden tijd. Met een antivries buitenkraan kan je waterleiding nooit meer bevriezen. Hieronder de top 3 best geteste vorstvrije buitenkranen van 2024.

1

Bonfix

 • Het gehele jaar te gebruiken (ook tijdens strenge winters)
 • Mooi verchroomd design
 • Terugstroombeveiliging, voorkomt terugstromen van (vervuild) water
 • Eenvoudige montage
 • Luxe draaiknop

2

Wiesbaden

 • Het gehele jaar te gebruiken (ook tijdens strenge winters)
 • Verchroomd
 • Terugstroombeveiliging, voorkomt terugstromen van (vervuild) water
 • Eenvoudige montage

3

VSH

 • Het gehele jaar te gebruiken (ook tijdens strenge winters)
 • Terugstroombeveiliging, voorkomt terugstromen van (vervuild) water

Benieuwd naar ons complete assortiment of ben je op zoek naar een specifieke aanbieding? Klik op onderstaande button.

De werking van een vorstvrije buitenkraan

Stel, je hebt een normale buitenkraan zonder vorstbeveiling en het vriest. Je moet de buitenkraan dan op tijd afsluiten. In dit geval is het verstandig om direct de watertoevoer af te sluiten om zo te voorkomen dat het water bevriest en uitzet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de leiding kapot springt. Echter kan het zo zijn dat je dit vergeet te doen, bijvoorbeeld omdat je er gewoonweg niet aan denkt of omdat je op vakantie bent. Om dit te voorkomen kan je kiezen voor een vorstvrije buitenkraan. Deze kraan zal nooit kapotvriezen omdat de leiding na het dichtdraaien van de kraan direct leeg is. Dit komt door de ingebouwde, automatische leegloopinrichting, waar een geïntegreerde keerklep ervoor zorgt dat er geen water terug de installatie in kan lopen. Ideaal dus.

“Ik heb onlangs de Bonfix vorstvrije buitenkraan aangeschaft en ik ben zeer tevreden over de prestaties ervan. Als iemand die in een kouder klimaat woont, was ik op zoek naar een oplossing om bevriezen van mijn buitenkraan te voorkomen en deze Bonfix kraan heeft zijn beloften waargemaakt. De installatie van de kraan was vrij eenvoudig, zelfs voor iemand met beperkte technische kennis. De meegeleverde instructies waren duidelijk en ik had geen problemen om de kraan aan mijn buitenmuur te bevestigen. Het ontwerp van de kraan is stevig en duurzaam, en ik merkte meteen dat de kwaliteit van de materialen hoogwaardig is. Ik heb zeker geen spijt van mijn aankoop!” Joop, Assen

De voordelen en nadelen van een anti vries buitenkraan

Een antivries kraan kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een vorstvrije buitenmengkraan het best geschikt?

Voordelen

 • De kraan kan nooit kapotvriezen
 • Je kunt de kraan gedurende het hele jaar gebruiken
 • Een vorstvrije buitenkraan is niet persé stukken duurder dan een normale buitenkraan

Nadelen

 • Kan niet op elk type muur gemonteerd worden
 • Er kan soms lekkage ontstaan

Een aantal handige tips op een rijtje

Naast het gebruik van een vorstvrije buitenkraan zijn er ook alternatieve opties voor vorstbescherming. Zo kan een gewone buitenkraan worden ingepakt met isolerend materiaal of kan er een extra kraantje binnen worden geïnstalleerd om de leiding af te tappen. Daarnaast zijn er verschillende installatie methoden beschikbaar, zoals het gevelmodel waarbij het afsluitingsmechanisme aan de binnenkant van de gevel zit en de kraan vanaf buiten wordt bediend of de vrije buitenkraan waarbij de waterleiding onder de vorstgrens wordt gelegd en het water na sluiting van de kraan weggeleid wordt.

Om lekkages bij vorstvrije buitenkranen te voorkomen, is het belangrijk om de kraan niet te strak dicht te draaien, zodat het rubbertje niet uitdroogt. Daarnaast is het bij bepaalde modellen vorstvrije buitenkranen gebruikelijk om continu een beetje water moet worden afgevoerd, wat normaal is voor dat specifieke model.

Onze laatste tip heeft betrekking op een doorgedraaide kraan. Als een vorstvrije buitenkraan doordraait, betekent dit dat de kraan niet goed is afgesloten en dat er water blijft stromen, zelfs wanneer de kraan gesloten zou moeten zijn. Dit kan leiden tot bevriezing van de kraan en de leidingen, wat schade kan veroorzaken. De meeste vorstvrije kranen hebben een rubberen ring of pakking die verantwoordelijk is voor het afdichten van de kraan wanneer deze wordt afgesloten. Deze ring kan slijten of beschadigd raken, wat ervoor zorgt dat de kraan blijft doorstromen. Controleer de ring en vervang deze indien nodig. Je kunt de juiste vervangende ring bij een bouwmarkt of ijzerhandel vinden. Als de rubberen ring in goede staat is maar de kraan nog steeds doorstroomt, kan er een intern probleem zijn met de klep van de kraan. In dat geval moet je mogelijk de kraan demonteren en het probleem oplossen, of de kraan vervangen door een nieuwe.

In Nederland valt er soms geen peil te trekken op het weer, ook als het aankomt op de winter. Zal er dit jaar sprake zijn van een milde winter, of kan je de muts en dikke handschoenen beter alvast uit de kast halen? Heb je een buitenkraan, dan kan het verstandig zijn om er rekening mee te houden dat het zo nu en dan kan vriezen. Hoe je dit doet? Door te kiezen voor een goede antivrieskraan, ook wel antivries kraan genoemd. Wat houdt vorstvrij precies in en wat betekent de term vorstbeveiliging of vorstbestendig? Hoe meer jij er over weet, hoe beter jij een keuze kunt maken.

Veelvoorkomende vragen

Hoe kort je een vorstvrije buitenkraan in?

Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

Kan ik een vorstvrije buitenkraan gebruiken in de winter?

Moet ik nog steeds mijn vorstvrije buitenkraan afsluiten in de winter?

Kan ik een vorstvrije buitenkraan zelf installeren?

Wat zijn enkele voordelen van het gebruik van een vorstvrije buitenkraan?

Moet ik mijn vorstvrije buitenkraan onderhouden?