Het kiezen van een tuinslang hoeft niet zoveel werk te zijn, als je maar weet wat je wilt. Kijk bijvoorbeeld goed naar hoeveel meter je nodig hebt om alles in je tuin goed te kunnen besproeien. Zo kiezen sommige mensen met een grote tuin voor een combinatie van een beregeningsinstallatie met een losse tuinsproeier. Ideaal – automatisch en handmatig met elkaar gecombineerd. Heb je een wat kleinere tuin, dan kan enkel een (oprolbare) tuinslang voldoende zijn. Kortom, het gaat erom wat voor jou het beste werkt en wat aansluit op jouw wensen. Heb je al een keuze gemaakt? Hieronder vind je onze top 3, wellicht kunnen we je hiermee al een beetje op weg helpen. Liever ons complete assortiment bekijken?
1
Gardena
- Lengte van 20 meter
- Heeft een sterke verbinding met het aansluitstuk, is zeer flexibel en raakt niet uit zichzelf in de knoop
- UV-bestendig
2
Kinzo
- Lengte van 30 meter
- Inclusief sproeier en 2 koppelstukken
- UV-bestendig
3
VONROC
- Lengte van 20 meter
- Inclusief instelbaar spuitstuk, twee slangkoppelingen, een kraanaansluiting en een kunststof slangenhouder
- Kent een verbeterde stugheid waardoor het kinken van de slang tot een minimum wordt beperkt
Je hebt een mooie tuin waar je het hele jaar door hard in en voor hebt gewerkt. Dan wil je natuurlijk dat alles er net zo mooi uit blijft zien! Gelukkig kan dat door alles netjes te sproeien met een tuinslang. Je kunt het gazon, de planten en struiken wat extra water geven in de zomer als het bijvoorbeeld nauwelijks regent, maar ook je fiets of tuinmeubels schoonmaken wordt een gemakkelijke klus. Duur hoeft het niet te zijn, een goedkope tuinslang kan al perfect bruikbaar zijn.
De voordelen en nadelen van een tuinslang
Een tuinslang kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een tuinslang het best geschikt?
Voordelen
- Je hoeft niet meer heen en weer te lopen met een gieter
- Het is gemakkelijker om grotere oppervlaktes (zoals een gazon) water te geven
- Je kunt er jouw auto of tuinset mee wassen
- Gemakkelijke oplossing
Nadelen
- Het kan kostbaar worden vanwege de verschillende opzetstukken en accessoires
- Als je de slang langere tijd niet gebruikt kan er vanwege het stilstaande water een legionellabesmetting ontstaan
- Het opbergen van de slang kan soms wat lastig zijn
Zo kies je een tuinslang
Een tuinslang, kort of lang. Waar je ook voor kiest, het zal je in ieder geval veel tijd besparen aangezien je niet meer iedere keer met de gieter door de tuin hoeft te lopen. Een waterslang kopen is daarom een goede en bewuste keuze. Er zijn verschillende opties waar je voor kunt gaan. Zo kan je denken aan een flexibele, uitrekbare sproeislang of een wat uitgebreidere tuinslangset. Of wellicht een dikke slang welke opvouwbaar is of een zelf krimpbare, opvouwbare slang. Tenslotte is ook de lengte van belang. Is 5 meter (5m) voor jou voldoende, of denk je eerder aan 10m? Goedkoop of wat duurder? Afhankelijk van jouw wensen zal je uiteindelijk komen tot de ultieme keuze. Online bestellen is dan wel zo makkelijk.
Veelgestelde vragen
Hoe kies ik de juiste tuinslang voor mijn behoeften?
Bij het kiezen van een tuinslang moet je rekening houden met factoren zoals lengte, diameter, materiaal en duurzaamheid. Voor kleinere tuinen volstaat een kortere slang, terwijl grotere tuinen een langere slang vereisen. Een grotere diameter kan een hogere waterstroom bieden, wat handig is voor besproeiing. Kies ook een slang die gemaakt is van duurzame materialen, zoals rubber of PVC, om scheuren en knikken te voorkomen.
Hoe kan ik knikken in mijn tuinslang voorkomen?
Knikken kunnen de waterstroom belemmeren en de levensduur van de tuinslang verkorten. Om knikken te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat de slang recht ligt en niet gebogen wordt in scherpe hoeken. Overweeg ook het gebruik van een tuinslanghouder om de slang netjes op te bergen wanneer deze niet in gebruik is.
Hoe kan ik een lekkende tuinslang repareren?
Als je een lek in je tuinslang ontdekt, kun je een reparatieset voor tuinslangen gebruiken om het probleem op te lossen. Snijd het beschadigde deel van de slang af met een schaar en plaats een slangkoppeling of reparatiekoppeling op de uiteinden van de slang om het lek te herstellen.
Kan ik een tuinslang aansluiten op een regenton?
Ja, je kunt een tuinslang aansluiten op een regenton om regenwater te gebruiken voor irrigatie. Bevestig gewoon een geschikte kraan aan de regenton en sluit de tuinslang aan op de kraan. Hierdoor kun je gemakkelijk regenwater gebruiken om je planten water te geven en zo kostbaar leidingwater te besparen.
Hoe kan ik mijn tuinslang het beste opbergen?
Om je tuinslang netjes op te bergen en de levensduur ervan te verlengen, kun je een tuinslanghaspel of een slanghouder gebruiken. Zorg ervoor dat de slang volledig leeg is voordat je deze opbergt en bewaar hem op een koele, schaduwrijke plaats om blootstelling aan de zon te verminderen.
Kan ik een tuinslang verlengen?
Ja, je kunt een tuinslang verlengen door gebruik te maken van een slangkoppeling. Sluit gewoon het ene uiteinde van de tuinslang aan op de kraan en bevestig de slangkoppeling aan het andere uiteinde. Hierdoor kun je meerdere slangen aan elkaar koppelen om een groter bereik te krijgen.
Hoe kan ik mijn tuinslang schoonmaken?
Om je tuinslang schoon te maken, spoel je deze grondig uit met schoon water na elk gebruik. Controleer regelmatig op verstoppingen in de slang en verwijder eventuele vuilophopingen. Als de slang erg vies is, kun je een milde zeepoplossing gebruiken en deze daarna grondig afspoelen.