Steeds meer mensen willen een automatische tuinsproei installatie. Waarom? Gemak. Een beregeningsinstallatie is namelijk perfect – zoals de naam al zegt – voor het sproeien en beregenen van de tuin. En niet met de hand, maar geautomatiseerd. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat het water goed wordt gedoseerd. Hieronder vind je de verschillende varianten.

Dit heb je nodig

Pop-up sproeier

  • Geschikt voor bewatering van het gazon
  • Niet zichtbaar en komen alleen tevoorschijn bij gebruik
  • Eenmalige installatie

Nevelsproeier

  • Geschikt voor kwetsbare planten
  • Gemakkelijk aan te sluiten op een bewateringssysteem

Druppelslang

  • Geschikt om individuele planten water mee te geven
  • Geschikt voor hellingen
  • Doelgericht

Beregeningspomp

  • Geschikt om water uit een waterbron te pompen
  • Geschikt voor meerdere sproeikoppen en druppelslangen
  • Werkt op elektriciteit

7 tips voor het aanleggen van een beregeningsinstallatie op maat

Als je jouw tuin mooi wilt houden, zal je het regelmatig moeten besproeien. Helemaal op de momenten dat er sprake is van weinig tot geen regenval. Dankzij een beregeningsinstallatie is dit een fluitje van een cent. De beregening hoef je maar één keer aan te leggen, waarna het bewateren vanzelf kan worden geregeld dankzij een goed watersproeisysteem. Hieronder 7 handige tips om jouw beregeningsinstallatie aan te leggen:

  1. Kies de juiste waterbron
    Er zijn vier verschillende soorten waterbronnen die je kunt gebruiken voor jou beregeningsinstallatie.
    • Leidingwater
      De meest toegankelijke manier. Hou er wel rekening mee dat het leidingwater per regio verschilt waardoor er (te)veel ijzer of zwavel in het water kan zitten. Niet alle planten en bloemen vinden dat fijn.
    • Grondwater
      Diep in de grond zit water wat je kunt gebruiken om je tuin te bewateren. Middels een grondboring kun je bepalen hoe diep het grondwater zit. Om het water aan de oppervlakte te krijgen heb je een pomp nodig.
    • Water uit een sloot of vijver
      Woon je vlak bij een sloot of vijver is dit op het eerste gezicht een hele goede en makkelijke manier. Het bevat de meeste voedingsstoffen voor bloemen en planten.
      Let op: officieel moet je een vergunning aanvragen om water uit een vijver of sloot te gebruiken.
    • Regenwater
      Regenwater opvangen en hergebruiken is een goede en goedkope manier om je tuin te bewateren tijdens drogere periodes. Wanneer je grote oppervervlaktes moet bewateren is een groot reservoir nodig.
  2. Breng je tuin in kaart
    Maak een schets zoals je ook een tuinontwerp zou maken. Op schaal. Zorg ervoor dat je alle planten, bloemen en je eventuele gazon zijn meegenomen in het ontwerp. Tip: als je tuin hebt laten ontwerpen kan je deze (her)gebruiken!

    Teken vervolgens de druppelslangen en sproeikoppen in. Neem hierin mee wat het sproeibereik van de te gebruiken sproeiers is. Voorkom droge zones maar let ook op dat je niet je oprit, terras of muren gaat bewateren. Dat is zonde!
  3. Doe een bodemanalyse
    Voordat je de beregeningsinstallatie installeert, is het waardevol om een bodemanalyse uit te voeren. Hiermee krijg je inzicht in de samenstelling van de bodem en kun je bepalen welke aanpassingen nodig zijn. Sommige planten gedijen beter in zuurdere grond, terwijl andere de voorkeur geven aan alkalische omstandigheden. Pas de irrigatiebehoeften aan op basis van de bodemanalyse om een gezonde groei van je planten te bevorderen.
  4. Kies de juiste (sproei)systemen
    Een druppelslang is ideaal voor bloembedden en groentetuinen. Sproeisystemen zijn meer geschikt zijn voor gazon en borders.
  5. Zorg voor een correcte diepte bij het leggen van leidingen
    Bij het ingraven van leidingen is het belangrijk om de juiste diepte te hanteren. Leg de leidingen diep genoeg zodat ze beschermd zijn tegen vorst in de winter, maar houd ook rekening met het sproeibereik van de sproeiers. Een juiste diepte zorgt voor een efficiënte werking van het systeem en voorkomt schade aan de leidingen.
  6. Implementeer een regensensor
    Om water te besparen en het milieu te ontlasten, voeg een regensensor toe aan je beregeningsinstallatie. Deze sensor detecteert neerslag en voorkomt dat het irrigatiesysteem in werking treedt tijdens regenachtige periodes. Hierdoor vermijd je overbodige waterafgifte en minimaliseer je verspilling.

    Een andere optie is een controller te kiezen die is aangesloten op een weerstation, waardoor het zich automatisch aanpast aan veranderende weersomstandigheden.
  7. Zorg voor voldoende waterdruk
    Controleer de waterdruk in je leidingen en installeer indien nodig een drukregelaar. Onvoldoende waterdruk kan leiden tot ongelijkmatige besproeiing en verminderde efficiëntie van het systeem.

Het aanleggen en plaatsen van een ondergrondse of bovengrondse tuin sproei systeem zou je zelf kunnen doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Je kunt in dit geval met een aanbieder de complete tuinberegening laten ontwerpen en aanleggen. Termen die je daarbij tegen zal komen zijn bijvoorbeeld ringleiding, sproeileiding, beregeningsautomaat en tuinsproeisysteem.

De voordelen en nadelen van een bereginingsinstallatie

Een beregeningsinstallatie kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een beregeningsinstallatie het best geschikt?

Voordelen

  • Eenmalige aanleg
  • Geen gesleep en gezeul meer met tuinslangen en emmers
  • Zorgt voor het gelijkmatige tuinbesproeiing
  • Ideaal als je op vakantie of langere tijd weg bent.
  • Zorgt voor zowel waterbesparing als tijdsbesparing

Nadelen

  • Kan kostbaar en complex zijn
  • Het vereist regelmatig onderhoud om systeem goed te laten werken
  • Als tuin al is aangelegd, wordt de tuin weer overhoop gehaald
  • Voornamelijk geschikt voor grotere tuinen
  • Beperkte flexibiliteit. Eenmaal aangelegd, is het lastig om aanpassingen te doen

Meest gestelde vragen

Waarom zou ik een beregeningsinstallatie gebruiken?

Welke soorten beregeningsinstallaties zijn er beschikbaar?

Kan ik een beregeningsinstallatie zelf installeren?

Hoeveel kost een beregeningsinstallatie?

Moet ik mijn beregeningsinstallatie regelmatig onderhouden?

Kan ik een beregeningsinstallatie automatisch programmeren?