Steeds meer mensen willen een beregeningsinstallatie in de tuin. Waarom? Gemak. Een beregeningsinstallatie is namelijk perfect – zoals de naam al zegt – voor het sproeien en beregenen van de tuin. En niet met de hand, maar geautomatiseerd. Voornamelijk in de warme zomermaanden is het van belang dat de planten, het gazon, de bloemen en de bomen voldoende water krijgen. Als je een grote tuin hebt kan het lastig zijn om alles met de hand water te geven. Het kost je veel tijd en het kan lastig zijn om elk plekje te voorzien van genoeg water. Met een beregeningsinstallatie kan dit wel. Deze zorgt er namelijk voor dat het water goed wordt gedoseerd en hierdoor alle bloemen en planten in leven blijven. Leuk feitje, een beregeningsinstallatie wordt ook wel een beregeningssysteem genoemd.

De aanleg van een beregeningsinstallatie

Als je jouw gazon graag mooi wilt houden, zal je het regelmatig moeten voorzien van water. Helemaal op de momenten dat er sprake is van weinig tot geen regenval. Dankzij een beregeningsinstallatie is dit een fluitje van een cent. De beregening hoef je maar één keer aan te leggen, waarna het bewateren vanzelf kan worden geregeld dankzij een goed sproeisysteem.

Het aanleggen en plaatsen van een ondergrondse of bovengrondse beregeningsinstallatie zou je zelf kunnen doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Je kunt in dit geval met een aanbieder de complete tuinberegening laten ontwerpen en aanleggen. Termen die je daarbij tegen zal komen zijn bijvoorbeeld ringleiding, sproeileiding en tuinsproeisysteem. Klinkt waarschijnlijk als een ver van je bed show, maar daar kan de leverancier je op dat moment vast alles over vertellen.

Een besproeiingsinstallatie op maat

Het is voor jou van groot belang dat je goed weet hoe de sproei installatie werkt. Zo moet de bewatering goed en gelijkmatig worden geregeld en kan je kiezen uit diverse sproeiers die aansluiten op jouw wensen. Denk hierbij aan automatische sproeiers, een pop up sproeier of een druppelslang. Daarnaast kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van grondwater of leidingwater. Kortom, zorg ervoor dat je jouw wensen uitspreekt over de beregeningsinstallatie en van tevoren het systeem laat berekenen qua kosten. Op deze manier weet je precies wat voor watersproeisysteem je nodig hebt en aan welk kostenplaatje je moet denken. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

De voordelen en nadelen van een beregeningsinstallatie

Een beregeningsinstallatie kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een beregeningsinstallatie het best geschikt?

Voordelen

  • Eenmalige aanleg
  • Geen gesleep en gezeul meer met tuinslangen en emmers
  • Zorgt voor een gelijkmatige besproeiing
  • Zorgt voor zowel waterbesparing als tijdsbesparing

Nadelen

  • Kan kostbaar en complex zijn
  • Sommige type sproeiers zijn gevoeliger voor zand
  • Voornamelijk geschikt voor grotere tuinen

Een beregeningsinstallatie kopen

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een beregeningsinstallatie, dan kan het handig zijn om je van tevoren goed te oriënteren. Er is namelijk een hele hoop mogelijk. Kom je er toch niet zelf uit, laat je dan helpen door een professional. Op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je een goede en weldoordachte keuze maakt. Benieuwd naar ons complete assortiment?