Steeds meer mensen willen een automatische tuinsproei installatie. Waarom? Gemak. Een beregeningsinstallatie is namelijk perfect – zoals de naam al zegt – voor het sproeien en beregenen van de tuin. En niet met de hand, maar geautomatiseerd. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat het water goed wordt gedoseerd. Hieronder vind je de verschillende varianten.
- Geschikt voor bewatering van het gazon
- Niet zichtbaar en komen alleen tevoorschijn bij gebruik
- Eenmalige installatie
De aanleg van een beregenings installatie
Als je jouw gazon graag mooi wilt houden, zal je het regelmatig moeten besproeien. Helemaal op de momenten dat er sprake is van weinig tot geen regenval. Dankzij een beregeningsinstallatie is dit een fluitje van een cent. De beregening hoef je maar één keer aan te leggen, waarna het bewateren vanzelf kan worden geregeld dankzij een goed watersproeisysteem.
Het aanleggen en plaatsen van een ondergrondse of bovengrondse tuin sproei systeem zou je zelf kunnen doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Je kunt in dit geval met een aanbieder de complete tuinberegening laten ontwerpen en aanleggen. Termen die je daarbij tegen zal komen zijn bijvoorbeeld ringleiding, sproeileiding, beregeningsautomaat en tuinsproeisysteem. Klinkt waarschijnlijk als een ver van je bed show, maar daar kan de leverancier je op dat moment vast alles over vertellen.
Een besproeiingsinstallatie op maat
Het is voor jou van groot belang dat je goed weet hoe de sproei installatie werkt. Zo moet de besproeiing en bewatering goed en gelijkmatig worden geregeld en kan je kiezen uit diverse gazonsproeiers die aansluiten op jouw wensen. Denk hierbij aan automatische sproeiers, een pop up sproeier of een druppelslang. Daarnaast kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van grondwater of leidingwater. Kortom, zorg ervoor dat je jouw wensen uitspreekt over de beregeningsinstallatie en van tevoren de beregeningssystemen laat berekenen qua kosten. Op deze manier weet je precies wat voor automatisch sproeisysteem je nodig hebt en aan welk kostenplaatje je moet denken. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
De voordelen en nadelen van een bereginingsinstallatie
Een beregeningsinstallatie kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een beregeningsinstallatie het best geschikt?
Voordelen
- Eenmalige aanleg
- Geen gesleep en gezeul meer met tuinslangen en emmers
- Zorgt voor het gelijkmatige tuinbesproeiing
- Zorgt voor zowel waterbesparing als tijdsbesparing
Nadelen
- Kan kostbaar en complex zijn
- Sommige type sproeiers zijn gevoeliger voor zand
- Voornamelijk geschikt voor grotere tuinen
Een beregeningsinstallatie kopen
Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een beregeningsinstallatie, dan kan het handig zijn om je van tevoren goed te oriënteren. Er is namelijk een hele hoop mogelijk. Kom je er toch niet zelf uit, laat je dan helpen door een professional. Op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je een goede en weldoordachte keuze maakt. Benieuwd naar ons complete assortiment?

Veelgestelde vragen
Waarom zou ik een beregeningsinstallatie gebruiken?
Het gebruik van een beregeningsinstallatie heeft verschillende voordelen. Het biedt gemak, omdat je niet handmatig water hoeft te geven aan je tuin. Het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van water, wat essentieel is voor een gezonde groei van planten en een mooi gazon. Bovendien kan een beregeningsinstallatie water besparen, omdat het efficiënter watergebruik mogelijk maakt dan bij handmatig sproeien.
Welke soorten beregeningsinstallaties zijn er beschikbaar?
Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties beschikbaar, waaronder pop-up sproeiers, roterende sproeiers en druppelirrigatiesystemen. Pop-up sproeiers komen omhoog uit de grond en verspreiden water in een cirkelvormig patroon. Roterende sproeiers draaien en sproeien water in meerdere richtingen. Druppelirrigatiesystemen leveren water direct aan de wortels van planten door kleine druppelaars of druppelslangen.
Kan ik een beregeningsinstallatie zelf installeren?
Hoewel het mogelijk is om een beregeningsinstallatie zelf te installeren, kan het complex zijn, vooral als het gaat om grotere systemen. Het vereist kennis van de juiste sproeierposities, watervoorziening, leidingen leggen en het instellen van de juiste waterdruk. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd.
Hoeveel kost een beregeningsinstallatie?
De kosten van een beregeningsinstallatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het gebied dat moet worden geïrrigeerd, het type systeem, de kwaliteit van de materialen en de complexiteit van de installatie. Het is het beste om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van je specifieke vereisten.
Moet ik mijn beregeningsinstallatie regelmatig onderhouden?
Ja, het regelmatig onderhouden van een beregeningsinstallatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken. Onderhoudstaken kunnen het controleren en reinigen van sproeiers, het controleren op lekkages, het afstellen van de waterdruk en het controleren van het besturingssysteem omvatten. Het is raadzaam om een onderhoudsplan op te stellen en een professional in te schakelen om periodiek onderhoud uit te voeren.
Kan ik een beregeningsinstallatie automatisch programmeren?
Ja, een beregeningsinstallatie kan worden geprogrammeerd met behulp van een besturingssysteem. Je kunt de gewenste irrigatietijden, duur en frequentie instellen op basis van de behoeften van je tuin. Moderne beregeningsinstallaties kunnen zelfs worden aangesloten op weerstations om het watergeven aan te passen op basis van actuele weergegevens, zoals regenval en verdampingssnelheid.