De reden dat steeds meer mensen voor een buitenkraan (ook wel tapkraan genoemd) kiezen, is vanwege het gemak. Met een buitenkraan kan je namelijk zonder moeite buiten water aftappen in plaats van dat je met de gieter of tuinslang het hele huis door moet. Stel je eens voor dat je de tuin wilt sproeien en geen buitenkraan hebt. In dit geval zou je de tuinslang op de binnenkraan aan moeten sluiten, waar je in sommige gevallen zelfs nog een nieuwe aansluiting voor nodig hebt. Een tuinslang past namelijk niet standaard op de kraan binnen. Of dat je van binnen met de emmer heen en weer moet wanneer je in de zomer het zwembadje wilt opzetten. Kortom, gedoe. Het plaatsen van een buitenkraan kan hierdoor een echte uitkomst zijn.

1

Bonfix

  • Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik
  • Gepolijst verchroomd
  • Geen sleuteltje voor nodig

2

Waterklus

  • Met slangkoppeling
  • Verchroomd messing
  • Sleutelbediening

3

Schlosser

  • Vorst bestendig
  • Inclusief beluchter
  • Afsluitbaar met slot

Welk type buitenkraantje past bij jou?

Het is daarom goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en opties. Welk type buitenkraan past het beste bij jou en jouw wensen? Het advies dat veel mensen je zullen geven is om te kiezen voor een vorstvrije buitenkraan. Het voordeel van een vorstkraan is namelijk – zoals de naam al zegt – dat deze niet kan bevriezen. Dit komt omdat er een automatische leegloopinrichting aanwezig is. Let wel, vorstbeveiliging is niet standaard bij een buitenkraan. Heb je in eerste instantie voor een normale buitenkraan gekozen, kan je deze later helaas niet meer ‘upgraden’ tot vorstvrij. Denk van tevoren dus goed na over de keuze die je maakt.

Voor welke kraantje je uiteindelijk ook kiest, zorg voordat je begint met jouw zoektocht dat je weet wat er wel en niet mogelijk is. Kies je bijvoorbeeld voor een wandkraan of muurkraan, waar laat je deze dan plaatsen? Is dat wel mogelijk? Of wat dacht je van een buitenmengkraan? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kleur en diameter van de buitenkraan. Ga je voor een zwarte waterkraan of toch liever een andere kleur dan zwart? Tenslotte kan je ook nog kiezen voor een dubbel buitenkraan en is er variatie mogelijk in materiaal zoals een RVS mengkraan. Kortom, keuze zat.

De voordelen en nadelen van een buitenkraan

Waterkranen voor buiten kennen zowel voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een buitenkraan het best geschikt?

Voordelen

  • Je hoeft niet langer meer met de gieter of tuinslang door het huis
  • Heb je een buitenkraan, dan kan je deze ook weer gebruiken voor een beregeningsinstallatie

Nadelen

  • Het is niet altijd mogelijk
  • Je bent bijna verplicht om een vorstvrije kraan te kiezen, om zo problemen in de winter te voorkomen

Een buitenwaterkraan kopen

Heb je eenmaal besloten om een kraan voor buiten aan te schaffen dan zijn er naast wel of niet vorstvrij of antivries nog andere keuzes die je moet maken zoals de maat, het aanleggen van een afvoer en eventuele uitloop accessoires. Misschien dat je wel gaat voor een afsluitbare buitenkraan. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een buitenkraan is het daarom van belang je goed te laten informeren. Niet alleen wat betreft de mogelijkheden, maar ook hoeveel het uiteindelijk kost. Wie weet kom je nog een mooie aanbieding tegen. Op deze manier weet je zeker dat je een goede keuze maakt en je er jarenlang plezier van zult hebben.

Veelgestelde vragen

Hoe installeer ik een buitenkraan?

Kan ik een buitenkraan gebruiken in de winter?

Kan ik een tuinslang aansluiten op een buitenkraan?

Hoe kan ik een buitenkraan afsluiten?

Hoe onderhoud ik een buitenkraan?