Je planten water geven met regenwater is een duurzame en gezonde manier. Je bespaart op je waterrekening en daarnaast krijg je planten op een natuurlijke manier water. Om je gieter te kunnen vullen heb je een regenton met aftapkraan nodig. Hieronder drie regentonnen met kraantje.
1
Prestige
- Inhoud van 100 liter
(goed voor 10 volle gieters) - Kleiner formaat
- Inclusief plantenbak
- Gemaakt van duurzaam materiaal
2
Practo
- Inhoud van 210 liter
(goed voor 21 volle gieters) - Groot formaat
- Gemaakt van duurzaam materiaal
3
ThuisTuinieren.nl
- Inhoud van 100 liter
(goed voor 10 volle gieters) - Kleiner formaat
- Incl. voet voor meer stabiliteit
- Gemaakt van duurzaam materiaal
Verschillende maten kraan
Een watervat met kraantje ziet er niet alleen leuk uit, het is ook erg praktisch in gebruik. Let wel, het is van belang om goed na te denken over wat voor een kraan je wilt. Je hebt namelijk de keuze uit vier verschillende maten kraan – klein, middel, groot en extra groot. Om te weten te komen welke kraan jij het beste kunt kiezen, kan je de doorsnede van het huidige gat van de regenton opmeten en zo zelf zien welk kraantje er op jouw regenton past. Je kunt natuurlijk ook een regenton met kraantje kopen. In dat geval hoef je de maat zelf niet op te meten aangezien hij compleet geleverd wordt.
Diverse opties regenton met kraan
Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen kan je eigenlijk twee kanten op als het aankomt op de regenton zelf. Je kunt een complete regenton met kraan kopen zoals een houten regenton die je als waterton wilt gebruiken óf je kunt een grote of kleine losse regenton van hout kopen en hier een losse waterkraan bij uitzoeken. Deze moet je dan uiteraard wel zelf monteren.
Daarnaast bestaat er ook nog keuze in het type kraantje. In de meeste gevallen kan je namelijk het kraantje helemaal openzetten, maar heb je bij sommige kraantjes ook een stand waarbij je hem een halve slag open kunt draaien. In dat geval stroomt er wat minder water tegelijkertijd uit. Dit kan ideaal zijn in situaties waar je minder water nodig hebt, zoals het handmatig bewateren van een bloempot of het vullen van een kleine(re) gieter.
Heb je eenmaal een beslissing genomen over de ton en kraan, dan is het tijd om na te denken over de inhoud en het materiaal. Hoeveel liter is in jouw geval wenselijk en welk materiaal sluit het beste aan op jouw wensen – plastic, kunstof of hout?
Tenslotte zou je zelfs nog specifiek naar het onderstel van de regenton kunnen kijken. Heb je het liefste een smalle, ronde of vierkante regenton? Welke voldoet aan jouw wensen of is in jouw ogen praktisch genoeg? Op welke plek wil je hem bijvoorbeeld plaatsen? Kortom, genoeg zaken waarover je na kunt denken voordat je overgaat tot een aankoop.
“Ik heb onlangs de Prestige regenton met kraan aangeschaft en ik ben zeer tevreden met mijn keuze. Deze regenton met kraan heeft bewezen een efficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing te zijn voor het opvangen en benutten van regenwater. De installatie van de Prestige regenton met kraan was eenvoudig en probleemloos. De ton heeft een stevige constructie en de kraan is gemakkelijk toegankelijk aan de onderkant van de ton. Het kraantje is van goede kwaliteit en sluit goed af, waardoor er geen lekkages of druppels zijn. Ideaal!” Mark, Bergschenhoek
De voordelen en nadelen van een regenton met kraan
Een regenton met kraan kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een regenton met kraan het best geschikt?
Voordelen
- Het zorgt voor super schoon water, aangezien er geen kalk in regenwater zit
- Je kunt het regenwater dat is opgevangen gemakkelijk aftappen
- Je kunt de kraan en regenton los van elkaar perfect afstemmen op jouw wensen
Nadelen
- Kies je voor een houten regenton met kraan, dan kan deze na een aantal jaar gaan rotten
- Een regenton is niet voor elke plek even goed geschikt. Denk aan balkons of kleinere tuinen
- Een kraantje kan dichtvriezen tijdens periodes van vorst wanneer je hier niet goed rekening mee houdt
Veelgestelde vragen
Hoe werkt het kraantje op een regenton?
Het kraantje op een regenton fungeert als een afsluitventiel waarmee je de waterstroom kunt regelen. Door het kraantje open te draaien, kun je het opgeslagen regenwater gemakkelijk aftappen. Wanneer het kraantje gesloten is, voorkomt het lekken of druppelen van water.
Kan ik het kraantje op een regenton vervangen?
In de meeste gevallen kan het kraantje op een regenton worden vervangen. Als het kraantje beschadigd is of niet goed functioneert, kun je contact opnemen met de fabrikant van de regenton of een plaatselijke doe-het-zelfwinkel om een vervangend kraantje te verkrijgen. Zorg ervoor dat je een kraantje kiest dat compatibel is met je regentonmodel.
Hoe sluit ik een tuinslang aan op het kraantje van een regenton?
Om een tuinslang aan te sluiten op het kraantje van een regenton, heb je meestal een adapter nodig die past bij de grootte en het type kraantje. Deze adapters zijn verkrijgbaar bij tuincentra of doe-het-zelfwinkels. Zodra je de juiste adapter hebt, bevestig je deze aan het kraantje en sluit je de tuinslang erop aan.
Is het mogelijk om een druppelsysteem aan te sluiten op het kraantje van een regenton?
Ja, het is mogelijk om een druppelsysteem aan te sluiten op het kraantje van een regenton. Hiervoor heb je mogelijk extra accessoires nodig, zoals een druppelslang of een irrigatieset die compatibel is met het kraantje van de regenton. Raadpleeg de instructies van het druppelsysteem en zorg ervoor dat het kraantje de juiste specificaties heeft om het systeem aan te sluiten.
Hoe onderhoud ik het kraantje van een regenton?
Het onderhoud van het kraantje van een regenton is relatief eenvoudig. Regelmatig controleren op lekkages of druppels is belangrijk. Als je merkt dat het kraantje lekt, kan het nodig zijn om de afdichting te vervangen of het kraantje strakker aan te draaien. Reinig het kraantje regelmatig om eventuele vuilophoping te voorkomen.