Ben je op zoek naar een geschikte sproeier om grote rechthoekige oppervlaktes van water mee te voorzien, welke enkel op een tuinslang aangesloten hoeft te worden? Een zwenksproeier is ideaal. Wij helpen je graag met onderstaande top 3.

1

Toolcraft

 • Maximale besproeiingsoppervlakte:
  418 m²
 • Bereik: maximaal 22 m
 • Sproeibreedte: maximaal 19 m
 • Gemakkelijk zelf in te stellen
 • Gemaakt van aluminium en daarom erg stabiel

2

Gardena

 • Maximale besproeiingsoppervlakte:
  100 m²
 • Bereik: maximaal 15 m
 • Sproeibreedte: maximaal 10 m
 • Gemakkelijk zelf in te stellen

3

Gardena

 • Maximale besproeiingsoppervlakte:
  150 m²
 • Bereik: maximaal 17 m
 • Sproeibreedte: maximaal 13 m
 • Gemakkelijk zelf in te stellen

Een erg populaire sproeier waar veel mensen graag gebruik van maken in de tuin is een zwenksproeier. Met een zwenksproeier kan je namelijk eenvoudig de tuin bewateren, zonder dat je er een bewateringssysteem voor hoeft aan te laten leggen. Simpel gezegd is het enige dat je er voor nodig hebt een watertoevoer. Op elke zwenksproeier zit namelijk een tuinslang aansluiting, waardoor je deze er gemakkelijk op kunt aansluiten en de sproeier zijn werkt kunt laten doen. Het is met name een geschikte sproeier indien je grotere rechthoekige oppervlaktes van water wilt voorzien. Wil je de sproeiers liever weggewerkt hebben? Maak dan gebruik van pop up sproeiers.

Hoe werkt een zwenksproeier?

Als je ooit een zwenksproeier hebt gezien – klein of groot – dan snap je direct hoe het werkt. Het is namelijk een sproeier die op één plek staat en gewoonweg heen en weer zwenkt. De sproeier zal dan ook geen cirkels draaien zoals bij een cirkelsproeier het geval is en is hierdoor vooral geschikt voor rechthoekige tuinen. Bijkomend voordeel – veel kinderen zijn er dol op en spelen in de zomer graag onder de sproeier.  

Instellingen zwenksproeier

Je hebt het gemak dat je een zwenksproeier zelf in kunt stellen als het aankomt op de waterverspreiding. Je geeft dan aan welke instelbare hoeken interessant zijn zodat je precies kunt aangeven waar het water zich moet verspreiden. De juiste hoek hangt af van de grootte van de tuin en het oppervlakte dat water nodig heeft. 

Daarnaast is het goed om te weten dat je ook de toevoer van het water bij een zwenksproeier zelf kunt regelen. Dit doe je door de kraan in mindere of meerdere mate open of dicht te draaien. Vind jij stabiliteit van belang? Verdiep je dan eens in een verzonken zwenksproeier. Deze plaats je permanent op een vaste plek in het gazon, waardoor je weet dat deze altijd goed staat. 

De voordelen en nadelen van een zwenksproeier

Een zwenksproeier kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een zwenksproeier het best geschikt?

Voordelen

 • Het zorgt voor een continue en regelmatige manier van bewateren
 • Zowel geschikt voor grote als kleine oppervlakten
 • Simpel in gebruik
 • Gemakkelijk te verplaatsen en aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur

Nadelen

 • Niet elke zwenksproeier is geschikt voor hoge planten
 • Werkt niet altijd even goed onder lage druk
 • Enkel geschikt voor rechthoekige tuinen
 • Niet in alle gevallen geschikt voor jonge en kwetsbare planten
 • Kan zorgen voor overtollig watergebruik wanneer hij delen bewaterd die niet nodig zijn

Aan de hand van voorgaande informatie kan je simpel stellen dat een zwenksproeier het best geschikt is in het geval van een rechthoekige tuin met niet al te kwetsbare planten.

“Ik heb onlangs de Gardena zwenksproeier aangeschaft en ik ben zeer tevreden over zijn prestaties en functionaliteit. Deze sproeier heeft mijn gazon en tuin moeiteloos van de benodigde waterhoeveelheid voorzien. Hij levert een gelijkmatige en brede waterstraal die perfect geschikt is voor het besproeien van grote oppervlakken. Het heeft een uitstekende reikwijdte en kan een groot gebied bestrijken zonder problemen. Ik was blij verrast met hoe efficiënt en effectief deze sproeier is in het verdelen van water over mijn gazon”. Jeroen, Rotterdam

Veelgestelde vragen

Bij de meeste zwenksproeiers kan je het sproeipatroon aanpassen door de breedte en de reikwijdte van de sproeiarm in te stellen. Dit kan meestal worden gedaan met behulp van verstelbare knoppen of schuifregelaars op de sproeier zelf.

Ja, zwenksproeiers zijn geschikt voor verschillende soorten planten en gewassen. De sproeiarm kan vaak worden aangepast aan verschillende breedtes en reikwijdtes, zodat jij de sproeier kunt afstemmen op de specifieke behoeften van jouw tuin.

Het aansluiten van een zwenksproeier op een tuinslang is meestal eenvoudig. Zorg ervoor dat de koppelingen van de sproeier en de tuinslang schoon en vrij van vuil zijn. Sluit vervolgens de tuinslang aan op de wateraansluiting van de sproeier en zorg ervoor dat het stevig vastzit.

Het kan nodig zijn om de sproeipositie van de zwenksproeier af en toe aan te passen, vooral als jij merkt dat bepaalde delen van jouw gazon of tuin niet voldoende worden besproeid. Het is belangrijk om de sproeier opnieuw af te stemmen om een gelijkmatige waterverdeling te garanderen.

Ja, zwenksproeiers zijn geschikt voor het besproeien van grote oppervlakken. De reikwijdte van de sproeiarm kan meestal worden aangepast om een breed gebied te besproeien. Zorg ervoor dat je de sproeier strategisch plaatst om de maximale dekking te krijgen.

Ja, regelmatig onderhoud is belangrijk voor een optimale werking van de zwenksproeier. Reinig de sproeiarm en -openingen regelmatig om eventuele verstoppingen te voorkomen. Controleer ook of er geen vuil of sediment in de wateraansluiting zit. Raadpleeg de handleiding van jouw specifieke zwenksproeier voor specifieke onderhoudsinstructies.