Wil jij je gazon en planten automatisch voorzien van de juiste bewatering? En vind je het belangrijk dat het sproeisysteem is weggewerkt? Dan zijn pop up sproeiers de oplossing. Er zijn twee type systemen:

Turbinesproeiers
Geschikt voor gras / gazon, niet geschikt voor planten

Nevelsproeiers
Geschikt voor planten

Best geteste turbine sproeiers

Deze type pop up sproeier is geschikt om je gazon automatisch te voorzien van de juiste hoeveelheid water. Bekijk hieronder de top 3 best geteste turbine sproeiers van 2023.

1

Rainbird

 • Sproeistraal afstelbaar tussen 6 en 15 meter
 • Kunststof gecombineerd met RVS
 • Draaihoek tussen 40 en 360 graden
 • Minder geschikt voor bewatering van (kwetsbare) planten door hardere straal
 • A merk

2

Gardena

 • Sproeistraal afstelbaar tussen 5 en 10.5 meter
 • Bereik van 350 m²
 • Draaihoek tussen 20 en 360 graden
 • Minder geschikt voor bewatering van (kwetsbare) planten door hardere straal

3

Hunter

 • Draaihoek tussen 40 en 360 graden
 • Professionele pop-up sproeierMinder geschikt voor bewatering van (kwetsbare) planten door hardere straal

Hoe werkt een pop up sproeisysteem?

Sommige mensen vragen zich af waar de naam pop up regensproeier vandaan komt. Dit is eigenlijk heel simpel – doordat ze als het ware omhoog poppen als er waterdruk op komt te staan. Als deze bijzondere sproeier niet onder druk staat blijft de pop up in zijn huls. Hierdoor zie je hem ook niet of voel je hem niet als je bijvoorbeeld het gras maait. De sproeier wordt in de grond geïnstalleerd en aangesloten op de waterslang of waterleiding. De waterleiding wordt op zijn beurt weer aangesloten op de beregeningsinstallatie. Je kunt het systeem ook aansluiten op een beregeningsventiel of computer.

“Ik heb onlangs de Gardena pop-up sproeier gebruikt en ik ben zeer tevreden over zijn prestaties en onopvallende design. Deze sproeier heeft mijn gazon effectief en discreet bewaterd. Het heeft een uniforme waterverdeling en zorgt ervoor dat het water gelijkmatig over het hele oppervlak wordt verspreid. Het heeft een goede reikwijdte en ik kon mijn gazon efficiënt en moeiteloos bewateren. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en esthetisch aantrekkelijke sproeier, dan kan ik de Gardena pop-up sproeier ten zeerste aanbevelen”. Sasha, Groningen

De voordelen en nadelen op een rijtje

Een popup tuinsproeier kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een pop up sproeier het best geschikt?

Voordelen

 • Ze zijn niet zichtbaar en komen alleen tevoorschijn bij gebruik
 • Eenmalige installatie
 • Weinig handelingen nodig om de sproeiers te laten werken

Nadelen

 • Lastig om naderhand nog aan te leggen
 • Kan kostbaar zijn

Pop up (turbine) sproeiers zijn tuinsproeiers die erg effectief en erg populair zijn. Je kunt ze namelijk eenvoudig installeren en zijn vrijwel niet zichtbaar tussen de planten of in het gras. Een ander voordeel is dat ze gemakkelijk de gewenste hoeveelheid water af kunnen geven die is ingesteld.

Pop up sproeiers worden steeds vaker gekozen en worden veelal ingezet als gazonsproeiers (grassproeier). Dankzij de pop up zijn ze niet zichtbaar en komen ze pas omhoog in het gazon als ze zijn aangezet of ingesteld. Het is dus van belang dat er voldoende waterdruk aanwezig is. Daarnaast is het de ideale sprinkler, je kunt er namelijk veel planten tegelijkertijd water mee geven. Sommige mensen hebben een hele uitgebreide sprinklerinstallatie, anderen houden het liever wat eenvoudiger. Dit is puur afhankelijk van hoeveel vierkante meter oppervlakte gazon je hebt, of van hoeveel zin en tijd je hebt om iedere keer met de hand te bewateren. De gazonsproeier is vele malen fijner en vaak ook effectiever omdat het de juiste hoeveelheid water afgeeft die op dat moment nodig is. 

Veelgestelde vragen

Pop-up sproeiers worden aangesloten op een watertoevoerleiding. Wanneer de watertoevoer wordt gestart, komt de sproeier omhoog uit de grond en begint water te sproeien over het omliggende gebied. Zodra de watertoevoer wordt gestopt, trekken de sproeiers zich weer terug in de grond.

De keuze van de pop-up sproeier hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het te besproeien gebied, het waterverbruik, de waterdruk en het type gewassen of planten in de omgeving. Er zijn verschillende soorten pop-up sproeiers, zoals roterende sproeiers voor grote gazons en sproeiers met vaste patronen voor bloembedden.

Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur en efficiëntie van pop-up sproeiers te waarborgen. Controleer en reinig de sproeikoppen regelmatig om verstoppingen te voorkomen. Controleer ook op beschadigde of versleten onderdelen en vervang ze indien nodig. Zorg ervoor dat de sproeiers op de juiste manier worden opgeslagen tijdens de wintermaanden om bevriezing te voorkomen.

Ja, veel mensen kunnen pop-up sproeiers zelf installeren, vooral als ze handig zijn met tuinieren en doe-het-zelfprojecten. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt en de juiste hulpmiddelen gebruikt. Als je echter niet zeker bent van je vaardigheden, is het beter om een professionele hovenier in te schakelen om de installatie te doen.

De optimale druk voor pop-up sproeiers varieert afhankelijk van het merk en het type sproeier. Over het algemeen ligt de aanbevolen druk ergens tussen 30 en 60 psi (2 tot 4 bar). Het is belangrijk om de juiste druk te handhaven, omdat te lage druk kan leiden tot onvoldoende waterbereik en te hoge druk kan schade aan de sproeiers veroorzaken.

Ja, pop-up sproeiers kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in automatische irrigatiesystemen. Ze kunnen worden gekoppeld aan timers of controllers, waardoor je de watertoevoer kunt automatiseren en een geprogrammeerd besproeiingsschema kunt instellen.

Pop-up sproeiers bieden verschillende voordelen, zoals gelijkmatige besproeiing over het hele gebied, omdat ze ondergronds zijn geïnstalleerd en niet in de weg staan. Ze zijn ook esthetisch aantrekkelijker dan bovengrondse sproeiers. Bovendien kunnen ze worden geïntegreerd in automatische systemen, waardoor het besproeiingsproces efficiënter wordt.

Het belangrijkste voordeel van een pop-up sproeier ten opzichte van een nevelsproeier is dat een pop-up sproeier een gerichte en geconcentreerde waterstraal levert, terwijl een nevelsproeier een fijne nevel van water verspreidt. Dit zorgt voor minder waterverspilling, een gelijkermatige besproeiing en minder onkruidgroei vanwege het specifiekere sproeigebied.