Wil jij je gazon en planten automatisch voorzien van de juiste bewatering? En vind je het belangrijk dat het sproeisysteem is weggewerkt? Dan zijn pop up sproeiers de oplossing. Er zijn twee type systemen:

Turbinesproeiers
Geschikt voor gras / gazon, niet geschikt voor planten

Nevelsproeiers
Geschikt voor planten

Best geteste turbine sproeiers

Deze type pop up sproeier is geschikt om je gazon automatisch te voorzien van de juiste hoeveelheid water. Bekijk hieronder de top 3 best geteste turbine sproeiers van 2023.

1

Rainbird

 • Sproeistraal afstelbaar tussen 6 en 15 meter
 • Kunststof gecombineerd met RVS
 • Draaihoek tussen 40 en 360 graden
 • Minder geschikt voor bewatering van (kwetsbare) planten door hardere straal
 • A merk

2

Gardena

 • Sproeistraal afstelbaar tussen 5 en 10.5 meter
 • Bereik van 350 m²
 • Draaihoek tussen 20 en 360 graden
 • Minder geschikt voor bewatering van (kwetsbare) planten door hardere straal

3

Hunter

 • Draaihoek tussen 40 en 360 graden
 • Professionele pop-up sproeierMinder geschikt voor bewatering van (kwetsbare) planten door hardere straal

Hoe werkt een pop up sproeisysteem?

Sommige mensen vragen zich af waar de naam pop up regensproeier vandaan komt. Dit is eigenlijk heel simpel – doordat ze als het ware omhoog poppen als er waterdruk op komt te staan. Als deze bijzondere sproeier niet onder druk staat blijft de pop up in zijn huls. Hierdoor zie je hem ook niet of voel je hem niet als je bijvoorbeeld het gras maait. De sproeier wordt in de grond geïnstalleerd en aangesloten op de waterslang of waterleiding. De waterleiding wordt op zijn beurt weer aangesloten op de beregeningsinstallatie. Je kunt het systeem ook aansluiten op een beregeningsventiel of computer.

“Ik heb onlangs de Gardena pop-up sproeier gebruikt en ik ben zeer tevreden over zijn prestaties en onopvallende design. Deze sproeier heeft mijn gazon effectief en discreet bewaterd. Het heeft een uniforme waterverdeling en zorgt ervoor dat het water gelijkmatig over het hele oppervlak wordt verspreid. Het heeft een goede reikwijdte en ik kon mijn gazon efficiënt en moeiteloos bewateren. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en esthetisch aantrekkelijke sproeier, dan kan ik de Gardena pop-up sproeier ten zeerste aanbevelen”. Sasha, Groningen

De voordelen en nadelen op een rijtje

Een popup tuinsproeier kent zowel zijn voor- als nadelen. Wat zijn deze precies en wanneer is een pop up sproeier het best geschikt?

Voordelen

 • Ze zijn niet zichtbaar en komen alleen tevoorschijn bij gebruik
 • Eenmalige installatie
 • Weinig handelingen nodig om de sproeiers te laten werken

Nadelen

 • Lastig om naderhand nog aan te leggen
 • Kan kostbaar zijn

Pop up (turbine) sproeiers zijn tuinsproeiers die erg effectief en erg populair zijn. Je kunt ze namelijk eenvoudig installeren en zijn vrijwel niet zichtbaar tussen de planten of in het gras. Een ander voordeel is dat ze gemakkelijk de gewenste hoeveelheid water af kunnen geven die is ingesteld.

Pop up sproeiers worden steeds vaker gekozen en worden veelal ingezet als gazonsproeiers (grassproeier). Dankzij de pop up zijn ze niet zichtbaar en komen ze pas omhoog in het gazon als ze zijn aangezet of ingesteld. Het is dus van belang dat er voldoende waterdruk aanwezig is. Daarnaast is het de ideale sprinkler, je kunt er namelijk veel planten tegelijkertijd water mee geven. Sommige mensen hebben een hele uitgebreide sprinklerinstallatie, anderen houden het liever wat eenvoudiger. Dit is puur afhankelijk van hoeveel vierkante meter oppervlakte gazon je hebt, of van hoeveel zin en tijd je hebt om iedere keer met de hand te bewateren. De gazonsproeier is vele malen fijner en vaak ook effectiever omdat het de juiste hoeveelheid water afgeeft die op dat moment nodig is. 

Veelgestelde vragen

Hoe werken pop-up sproeiers?

Welk type pop-up sproeier moet ik kiezen?

Hoe moet ik pop-up sproeiers onderhouden?

Kan ik pop-up sproeiers zelf installeren?

Wat is de optimale druk voor pop-up sproeiers?

Kan ik pop-up sproeiers gebruiken met een automatisch irrigatiesysteem?

Welke voordelen bieden pop-up sproeiers ten opzichte van andere irrigatiemethoden?

Wat is specifiek het voordeel van pop up turbinesproeiers boven nevelsproeiers?