Je zal er vaak veel voor willen doen om een mooi grasveld te behouden. Je moet daarvoor je gras goed verzorgen en ook bijhouden. Het grasonderhoud begint vaak al in maart, maar gaat ook in de zomer door en dan moet je het blijven behandelen om het mooi groen te houden. Hoe dol ben jij op je gazon en wat heb je er allemaal voor over? Misschien vind je alleen maaien voldoende, maar wat doe je dan als er ineens veel sprake is van mos en onkruid? Dit gaat ten koste van het gras want het water kan dan niet meer bij de wortels van het gras komen. Lucht en licht kunnen er ook niet meer goed bij en dan is er maar een optie, kies voor goede grasverzorging en denk dan aan verticuteren. Dit is het beste wat je dan na het maaien kunt doen. 

Maaien, bemesten, verticuteren en zaaien…

Je kunt het hele jaar door al veel aan je gras doen, zoals maaien, wat vaak begint in de lente dus zo rond april. Maar het zaaien doe je vaak ook in augustus nog want dat is een erg groeizame maand. In januari en februari heb je nog kans op vorst aan de grond en dan moet je nog niet maaien, maar dan kun je al wel bekijken hoe dat je gras er bij staat en nagaan welke verzorging er over een maand of twee nodig gaat zijn. Misschien denk je aan goed gazononderhoud, gebruik jij de gazonkalender, ook dat kan. Daar staat namelijk op wat je per maand aan je gazon kan en mag doen om het mooi te houden. 

Nieuwe grasmatten?

Het kan zijn dat je je grasmatten niet meer mooi vindt en dat jij vindt dat ze toe zijn aan vervanging. Heeft het onderhouden geen nut gehad en kalk strooien ook niet? Dan kun jij in de winter alvast nagaan wat je wil doen en een tuin schema maken hoe je het aan wil pakken. In het voorjaar kun je dan nieuwe grasmatten laten plaatsen en die moet je dan ook goed bijhouden, net als de grasboorden. Je moet soms toch kalken, inzaaien en sproeien, zodat je het voller laat zijn. Je wil graag een groene grasmat en dat kun jij zelf ook doen. Als je het bij blijft houden en er op let of dat de grond niet te zuur is. Meet de pH waarde en als je merkt dat die te hoog of te laag is dan moet je kijken welke tips je dan toe kunt passen. Kalken kan dan een goede optie zijn en dat kan een paar keer per jaar, net als bemesten. 

Tuinieren doet je goed!

Als je graag buiten bezig bent, dan zal je de tuinkalender vast en zeker kennen en dan ben je ook ieder seizoen weer graag buiten bezig. Wanneer ben je binnen? Misschien als het hard regent of als het te warm is, maar anders kun je lekker in de tuin wat doen en je gras kan altijd een boost gebruiken. Geniet er dan ook van als je er zoveel voor hebt gedaan. 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *